
Cum a ajuns eclerul unul dintre cele mai îndrăgite deserturi din întreaga lume
Aici, la Fancy Bites, nu suntem îndrăgostiți doar de dulciurile delicioase pregătite de artiștii noștri cofetari, ci și de poveștile care se ascund în spatele acestor prăjituri speciale. Deși deserturile savuroase pregătite de artiștii noștri au o notă personală, legendele care înconjoară aceste dulciuri au făcut ocolul lumii. Ți-am vorbit despre macarons, brownies, meringata și alte dulciuri speciale, iar astăzi îți vom spune câte ceva despre unul dintre cele mai apreciate deserturi din lume: eclerul.
Un desert încântător și o poveste tipic franțuzească
Deși termenul “ecler” este atestat, încă din 1860, atât în limba engleză, cât și în cea franceză, prima rețetă de eclere este consemnată într-o carte de bucate publicată în Boston, în 1884. Cu toate acestea, cei mai mulți dintre istorici susțin că, în spatele acestui desert încântător, care se distinge prin eleganță și sobrietate, textură perfectă și parfum îmbietor, stă o poveste tipic franțuzească. Adică, romantică, fermecătoare și învăluită în mister.
Astfel, Marie Antoine (Antonin) Carême, poate cel mai mare artist culinar din istoria Franței, este cel care avea să transforme “pain à la duchesse” (sau “petite duchesse”), un desert apreciat în Franța secolului al XIX-lea, într-unul din cele mai fine și îndrăgite deserturi în toate colțurile lumii: eclerul. Inspirația magică a lui Carême, care a fascinat o lume întreagă, îl determina pe acesta să adauge cremă de ciocolată și glazură. Povestea acestui artist este la fel de fermecătoare.
Cele mai fine deserturi franțuzești și arome împărătești
Carême s-a născut, în 1784, la Paris, într-o familie pe cât de săracă, pe atât de numeroasă. Antonin ar fi fost unul dintre cei 15-25 de copii ai soților Carême. La vârsta de 8 ani, era nevoit să plece de acasă și să se descurce de unul singur. Colindând străzile Parisului, Carême ajungea, în cele din urmă, la o tavernă, “Fricassée de Lapin”, al cărei proprietar îl găzduia peste noapte pe micul Antonin și, în zorii zilei următoare, îl lua sub aripa lui, ca ucenic, pentru următorii șase ani.
La 16 ani, Antonin devenea ucenicul unui faimos maestru cofetar, Sylvain Bailly, care îi dezvăluia lui Antonin tainele celor mai fine deserturi franțuzești și, în plus, îl încuraja să citească și să scrie. Mai târziu, Carême avea să scrie mai multe cărți de bucate, culminând cu “Arta bucătăriei franceze în secolul al XIX-lea”. Treptat, Carême avea să ajungă celebru și să realizeze adevărate capodopere culinare pentru nobili, diplomați, împărați și regi nu doar din Franța, ci din întreaga lume.
Deserturi delicioase pentru prinți și prințese din întreaga lume
Timp de 12 ani, Carême a fost bucătarul personal al lui Charles Maurice de Talleyrand-Périgord, unul dintre cei mai cunoscuți diplomați francezi din vremea aceea. Una dintre cele mai mari provocări pentru Carême a venit chiar din partea acestui om politic, care i-a cerut lui Marie Antonin Carême să pregătească, timp de un an, meniuri complete zilnice, fără să se repete și folosind doar produse de sezon. Carême a trecut testul cu brio.
De-a lungul timpului, deserturile delicioase realizate de Carême au încântat prinți și prințese, regi și regine din multe țări. Carême este, de altfel, cel care a realizat tortul pentru nunta împăratului Napoleon. După Napoleon, Carême avea să fie bucătarul personal al regelui George al IV-lea al Regatului Unit. După o scurtă vizită la Sankt Petersburg, la țarul Alexandru I, Carême avea să revină în Franța, la Paris, și să devină bucătarul personal al celebrului bancher James Mayer Rothschild.
Acum, fiind mai ușor de înțeles de ce Marie Antonin Carême a fost supranumit “regele bucătarilor și bucătarul regilor”, convinge-te de unul singur de ce eclerul a ajuns poate cel mai îndrăgit desert din lumea întreagă. Cum? Comandă online un pachet cu dulciuri speciale de la Fancy Bites și răsfață-te din plin cu mini eclerele încântătoare cu cremă de cacao, vanilie, ananas sau fructe de pădure pregătite de artiștii noștri, dar și cu alte delicii franțuzești pregătite în laboratoarele Fancy Bites.